Komt voice search naar Nederland?

Voice Search

In Amerika is het al ontzettend bekend. Meer dan 55% van de volwassen en meer dan 40% van de jongeren gebruikt voice seach. In Nederland is het nog helemaal niet zo bekend. Eigenlijk een hele simpele reden; onze taal is niet zo groot als het Engels en daarom nog niet zover ontwikkeld.

Wat is voice search?

Voice search zijn gesproken berichten. Deze berichten worden hardop uitgesproken in plaats van dat jij ze leest. Ondertussen kun je dan tijdens het horen van je agenda, je aankleden of koffiezetten. Het scheelt dus over de gehele dag heel veel tijd.

Waarom is dit zo belangrijk?

Er wordt voorspeld dat 30% van de informatie straks binnenkomt zonder ons scherm, maar via een speaker. Denk hierbij aan je agenda aflaten spelen, de lampen uitdoen met je stem of een mail laten voorlezen. Deze trend is heel belangrijk om in de gaten te houden, want van deze trend ga je nog heel veel horen. Daarnaast zoeken we tegenwoordig ook anders op Google. We tikken vele langere zinnen in dan voorheen. Straks met de Voice Seach word je nog specifieker. Je laat de tussenwoorden niet meer weg. Long-tail keywoorden zijn hierin dus essentieel straks. Je vindbaarheid op de SERP wordt hierdoor ook anders doordat er specifieker gezocht wordt. Daarnaast stel je vaak een vraag als je het hardop zegt terwijl als je het typt verkort je de zin. Hierdoor wordt de zoekopdracht heel anders geformuleerd.

Voice seach heeft natuurlijk geen afbeeldingen die je kunt zien. Dit is een belangrijk verschil met tekstuele zoekresultaten. Hierdoor moeten je teksten zo omgezet worden dat de mensen er zelf een beeld bij vormen. Hierin kan best veel verwarring ontstaan. Zie het als een verschil tussen een boek en een film. Je leest een boek en kan hierbij een beeld creëren terwijl als je de film kijkt het beeld voor je wordt gevormd. Dit is heel belangrijk om rekening mee te houden voor in de toekomst. Je wilt geen misverstanden over je producten of diensten.

Voice Search

Voorbeelden van voice search:

Als je goed nadenkt dan ken je de voorbeelden wel. Iedereen die een Iphone heeft, kent sowieso Siri. Daarnaast bestaan er ook nog voorbeelden zoals Google Assistant en Alexa. Door een gesproken zoekopdracht uit te voeren, krijg je antwoord van een virtuele assistent die het antwoord voorleest.

Wat zijn de verwachtingen voor voice search?

Dit blijft een interessant punt omdat je snel antwoorden wilt hebben, maar ook kritischer bent geworden. Daarbij gaat fake news nu sneller de wereld in dan dat iemand het leest. Ook werkt het op sommige punten nog niet 100%. Sommige woorden hoort hij niet goed of hij geeft geen antwoord op je vraag. Deze verwachtingen zijn natuurlijk wel belangrijk. De trend is zeker opkomend, maar er moet nog heel hard aan gewerkt worden. Daarnaast komen er ook elk jaar nieuwe woorden bij en is de Nederlandse taal nog niet zover ontwikkeld voor voice search. Ook is het nog heel erg duur. De verwachting is dat in 2022 voice search een omvang heeft van 40 miljard.

Op dit moment wordt 72% van de zoekopdrachten nog met de hand ingevoerd en 19% wordt gesproken.

Ga jij voice search gebruiken?

Om een indicatie te geven hoever Voice Search kan gaan! Check deze trailer van 2013. Een ontzettend goede film die je in laat zien wat de mogelijkheden van technologie kunnen zijn, maar vooral hoe eng technologie kan zijn. Het neemt soms je leven over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *